Haluatko avata oman ravintolan Suomessa?

Ravintolan perustaminen voi tuntua erittäin järkevältä vaihtoehdolta nykymaailmassa, jossa ulkona syöminen on lähes arkipäivää. Varsinkin taitavia kokkeja ja ravintoloitsijoita arvostetaan suuresti sekä ihmiset ovat avoimia maistelemaan tuntemattomiakin ruokalajeja.

Ehkäpä haluat sittenkin perustaa täysin suomalaiseen ruokaan keskittyneen ravintolan ja tuoda siellä esillä oman sukusi tai asuinalueesi perinneruokia ja -leivonnaisia. Myös tälle on kysyntää. Onko ravintolan perustaminen sitten vaikeaa? Tutustutaan siihen lähemmin.

Ensimmäiseksi tarvitset tilan

Löytämäsi tila ei voi myöskään olla ihan mikä tahansa nurkkaus, vaan sillä täytyy olla rakennusluvan mukainen lupa toimia kahvilana tai ravintolana. Asia voidaan tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta.

Jos tila ei ole saanut lupaa ravintolakäyttöön, voit myös kysellä mahdollisuutta muuttaa tilan sellaiseksi. Tällöin tilanne vaatii yleensä suuria remontteja varsinkin ilmanvaihdon ja vesipisteiden suhteen. Se merkitsee samalla suurta rahanmenoa heti kättelyssä eikä ravintolan perustaminen olekaan halpaa puuhaa. Jos tarvitset rahaa prosessiin, niin joskus hyvä vaihtoehto on hakea lainaa.

Jo tilaa etsiessä on hyvä ottaa yhteyttä myös elintarvikevalvontaviranomaiseen. Hän voi avustaa tilan varmistamisessa ravintolakäyttöön ja kertoa taatusti sen, onko kyseinen tila sopiva ravintolaksi. Tilojen käytön esteenä voi olla yhtä lailla myös taloyhtiön määritelmät tilan käytöstä.

Mahdollisia sisustamista ja muita remontteja ei voi aloittaa ennen kuin kyseessä on laillisesti rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymä tila. Muista myös remontoidessa mahdolliset säädökset esimerkiksi ruoanvalmistustilojen sekä elintarvikkeiden varastojen sijoituksesta.

Ilmoita virallisesti toimintasi alkavaksi

Ennen kuin voit virallisesti avata ovesi, sinun täytyy tehdä ilmoitus elintarvikehuoneistosta. Se täytyy olla tehty vähintään neljä viikkoa ennen virallisia avajaisia. Se tehdään ravintolan sijaitseman kunnan elintarvikevalvontaan.

Ilmoituksen tehtyäsi sinun ei kuitenkaan tarvitse jäädä laakereillesi odottelemaan valontaviranomaisten seuraavaa siirtoa tai tarkastusta, vaan voit avata ovet ja odottaa viranomaisten kirjallista vastausta.

Sen jälkeen sinulle tullaan soittamaan ja sovitte elintarvikevalvonnan ensimmäisestä tarkastuksesta. Tätä ennen sinulla pitää olla omavalvontasuunnitelma, joka tullaan käymään läpi ensitarkastuksessa ja samalla tutustumaan siihen, ovatko tilat varmasti sopivia ravintolasi käyttöön. Tarkastukset ovat maksullisia.

Palkkaa henkilökuntaa - millä vaatimuksilla?

Työntekijöillä pitää kokemuksen tai muiden soveltuvuuksien lisäksi olla myös hygieniapassi. Se vaaditaan kaikilta heiltä, jotka työskentelevät elintarvikkeiden parissa. Lisäksi työntekijän täytyy todistaa, ettei hänellä ole salmonellaa. Muita merkittäviä vaatimuksia ei lain mukaan ole.

Hygieniapassin voi suorittaa monta kertaa vuodessa useissa oppilaitoksissa ja se on lisäksi myös osa ravintola- ja matkailualan korkeakouluohjelmaa ja perustutkintoja. Sinun pitää kuitenkin pitää huolta siitä, että ravintolassasi työskentelevillä ihmisillä on vaadittavat suojavarusteet.

Älä unohda sitä kaikkein parhainta osia: haaveiden toteuttamista

Ravintolan perustamisen fyysinen ja byrokraattinen puoli on taatusti aikaa vievää ja raskasta. Älä unohda kuitenkaan pysähtyä välillä ja keskittyä siihen olennaiseen eli haaveiden toteuttamiseen. Mieti valmiiksi ruokalistat, tee koeannoksia kokin kanssa tai itse, maistele ja fiilistele.

Remonttivaiheessa pidä huolta siitä, että ulkoasu vastaa täysin mielikuvaasi täydellisestä ravintolasta. Kiinnitä huomiota laatuun ja yksityiskohtaisiiin loppusilauksiin, jotta ravintolasi arvo nousee asiakkaiden silmissä.

Kouluta henkilökuntaasi näkemään arvosi sekä työtapasi sekä jaa visiosi heidän kanssaan - he ovat sinun poissaollessasi haaveidesi jatko. Hyvä työilmapiiri on kuitenkin erittäin tärkeä osa mitä tahansa menestyvää yritystä. Voit hankkia tähän apua ammattilaisilta tai keskity siihen itse.

Netti on täynnä toinen toistaan yksityiskohtaisempia oppaita niin ravintolan perustamiseen kuin sen johtamiseen. Voit käyttää niitä syventääksesi tietouttasi. Levitä sen jälkeen siipesi ja anna haaveittesi viedä sinua eteenpäin.

4 Mar 2021

Sataman Baari

© 2024 Satamanbaari.fi. All Rights Reserved.